Blog

Tejmentes életmód, mitől vegán a vegán termék?

tejmentes életmód

Ezekre a kifejezésekre és kérdésekre igyekszünk most magyarázatot hozni, és válaszolni. Vannak akik allergia vagy intolerancia miatt mondanak le a tejtermékekről és vannak akik elvből. Sokan a mai napig nincsenek tisztában a vegán, laktóz, tejfehérje és hasonló kifejezések jelentéseivel. Székesfehérvári kávézónkban a kezdetektől igyekszünk azon vendégeinknek is kedvezni, akik tejmentes életmódot folytatnak.

Nálunk, a Cafe Mandalában kérheted kávéidat növényi tejjel is! Találsz nálunk kókusz, zab és mandulatejet. Illetve rendszeresen találsz süteményeink között is vegán és mentes süteményeket! Teázónkban a smoothiekat (zöldség/gyümölcs turmix) teljesen tejmentesen készítjük. 

Tisztázzuk az alapkifejezéseket!

Mi az a laktóz? 

A laktóz vagy más néven tejcukor egy diszacharid.
 Az emlősök tejének cukorkomponense a tej szárazanyag-tartalmának kb. 4–7%-át teszi ki. Leginkább tejsavóból vonható ki gazdaságosan. Édes íze van, édesítőereje 68%-a a közönséges cukorénak.

laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a laktóz, egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféle (laktóz) lebontásának a képtelensége.
Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje. Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot.

Tejallergia / tejfehérje-allergia / kazeinallergia 

Sokan nem tudják, hogy az ételallergia és az ételintolerancia különböző fogalmak, így a tejallergia (tejfehérje-allergia), azaz a kazeinallergia sem keverendő össze a tejcukor-érzékenységgel, azaz a laktózintoleranciával!

Tejallergia akkor áll fenn, amikor a szervezet az elfogyasztott tejben lévő tejfehérjét (kazeint) allergénként észleli és ellene kóros immunválaszt ad.

Míg laktóz intoleranciát a laktáz emésztőenzim csökkent működése vagy hiánya okozza, és a szervezet maradék laktáz aktivitása képes a kis mennyiségű tej bevitele esetén történő bontásra, így kis mennyiségű tej esetleg nem okoz tüneteket, addig tejallergia esetén a betegség tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitelét követően, rövid időn belül kialakulnak.

Veganizmus, vegán életmód

A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát; amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is. A veganizmus követőjét vegánnak nevezik.

A közhiedelemben tévesen különbséget tesznek a vegánok és a veganizmus különböző típusai között aszerint, hogy milyen megfontolásból, motivációból dönt valaki a vegán életmód mellett (étrendi, etikai, környezetvédelmi stb.), de valójában a veganizmus egy állatjogi mozgalom, így csakis etikai veganizmus létezik.

Mindenkinek egyéni döntése, hogy hogyan táplálkozik, de abban egyetérthetünk, hogy általában az egészségünk megőrzése, az egyensúly visszaállítása a cél mindannyiunk esetében. Mindenkinek más oka lehet a tejmentes életmódra.

Tejmentes életmód előnyei

Mint kiderült, teljesen egészséges tejmentesen étkezni.

Bár a tejterméknek vannak bizonyos egészségügyi előnyei, nincs feltétlenül szükségünk rá az étrendünkben, annak ellenére, hogy gyakran fő élelmiszercsoportként szerepel.

A tejtermékekben fellelhető egészségügyi előnyök közül sok megtalálható más élelmiszerekben.

Lehet, hogy ez egy kis erőfeszítést igényel, hogy megváltoztassuk a gondolkodásmódunkat arról, hogy mit eszünk, és senkit nem szeretnénk meggyőzni, csak szeretnénk felhívni a figyelmet a tejmentes életmód előnyeire.

tejmentes életmód

Számos tanulmány azt mutatja, hogy a megnövekedett tejfogyasztás valójában több pattanáshoz vezethet a bőrön, különösen tizenéves korban. Sokan beszámolnak arról, hogy a bőrük megtisztul, miután elhagyják a tejtermékeket az étrendből. Hogyan befolyásolja a tejtermék a pattanások jelenlétét? Egyesek úgy gondolják, hogy a tejben növekedési hormonok vannak, mások pedig a cukor és az inzulin növekedésére utalnak a laktóz fogyasztása során.

Sokan laktóz-intoleranciában szenvednek, ezért érthető, hogy el akarják kerülni a tejtermelést. De még azoknak is, akiknek nincs laktóz-intoleranciája, a laktóz hatalmas hatással lehet az irritábilis bél szindróma kialakulására.  Sokan arról számolnak be, hogy a gyomor puffadása és a görcsök jelentősen csökkennek a tejtermékek elhagyását követően.

Ha nem tud tejtermék nélkül élni, sok termék laktózszintje jóval alacsonyabb, mint másoké, például az érlelt sajté is ilyen. 

Arra is rá kell mutatnunk, hogy a tejtermékekben nagyon alacsony a rosttartalom.  Azt már régóta tudjuk, hogy a rost nagymértékben segíti az emésztést. Tehát, ha nagy mennyiségű tejterméket és kevesebb rosttartalmú ételt fogyaszt, akkor valószínűleg nehézségek lépnek fel az emésztést illetően.

Forrás: